Wednesday, 23 March 2011

Pencuci Mulut(serawa pisang@ubi)

salam....hari ni sy nak menceritakan satu lagi jenis masakan yang amat digemari oleh orang Kedah. Ia adalah sejenis makanan pencuci mulut. Makanan tersebut adalah serawa...klu org Kedah cakap 'seqawa'. Serawa adalah sejenis makanan yang manis.Serawa ni kalau kat Kedah, klu ada kenduri kahwin,diorang selalu jadikan makanan pencuci mulut. Ia seperti bubur, sekali pandang bukan bubur tapi sejenis makanan pencuci mulut. Kalau korang nak cuba makan, korang boleh masak bersama dengan pisang atau ubi keledek..tapi yang famousnya makan dengan pisang sebab rasa lebih enak. Cara masakannya ia dimasukkan bersama gula,secubit garam, daun pandan,gula melaka(apong) sagu dan santan kelapa.tapi pastikan santan tu pekat sebab nak bagi rasa lemak santan tu dan gunakan api yang perlahan time nak masak tu..tp jangan bagi santan 2 menggelegak sbb takut santan 2 pecah,so klu serawa tu masak,nanti dia akan jadi pecah santan dan tak rasa keenakan serawa 2. lepas santan masak,masukkan pisang atau ubi(ikut kesukaan) pelahan-lahan..pastikan potong dulu pisang atau ubi 2..potong ikut kesukaan korang la..potongan dadu ke or apa2 ja.. pastikan sagu dimasukkan time yang last tu..agak sagu dah kembang, so ini maknanya serawa tu dah masak. jadi hidanglah untuk family tersayang....selamat mencuba....~~


      
 

No comments:

Post a Comment