Saturday, 2 April 2011

DoDoL KeGeMaRaNkU





DODOL.....,inilah makanan kesukaanku bila time hari raye...warnanya agak pelik,,,hitam ja..then liat sangat,susah jugak nak makannya..tp kalau makan, comfirm nak lagi...DODOL ni makanan yang famous di Kedah...boleh dikatakan setiap rumah mesti wajib ada dodol bile time raya..golongan tua selalu buat DODOL...ya la..DODOL kan warisan tradisi nenek moyang kita...so kita yang merupakan golongan muda ni x yah la tinggalkan warisan nenek moyang kita ni macam 2 ja...kita harus belajar macam mana nak mengekalkan tradisi ni..selalunya golongan muda yang sibuk dengan tugasan harian, bila tibanya time raya, mesti beli ja kat kedai..bagi pendapat saya, DODOL yang dibuat sendiri lebih sedap daripada beli di kedai..cuba kita belajar buat sendiri....DODOL ni bukan mudah nak buatnya..ia memakan masa hampir-hampir 5 jam...tapi kalau dah masak mesti rasa seronok dari hasil tangan sendiri..cara untuk memasaknya ada 2 cara iaitu dengan menggunakan gas ataupun sabut..tetapi dengan menggunakan sabut lagi DODOL tu rasa lebih sedap..xpcaye ce try dulu...resepinya x la susah manapun..ce tengok di bawah ni :-)


 1.8 kg tepung pulut
300 gm tepung beras
3.6 kg gula melaka
12 biji kelapa parut
15 helai daun pandan

cara-cara untuk membuatnya adala
h:-)

First, bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan, setelah siap bancuh, tapis ke dalam kuali besi, then, masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Dengan menggunakan api yang perlahan, jerangkan adunan ini sambil dikacau dan bila setengah masak, masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. bila telah masak bolehlah diangkat dan sejukkan.

                         ~~~SELAMAT MENCUBA~~










No comments:

Post a Comment

Post a Comment